joi, 9 noiembrie 2017

Prezentare „Arhiva de arhitectura: case si pravalii”, ITA, 10.11


Va invităm la sesiunea de comunicări a Departamentului de Istoria și Teoria Artei, la UNARTE, str. gen. Ctin. Budisteanu nr. 19, etajul 3, care va avea loc pe datele de 9 și 10 noiembrie, ocazie cu care vom prezenta si cateva dintre rezultatele proiectului editorial si cultural „Arhiva de arhitectura: case si pravalii”.



„Arhiva de arhitectură: case și prăvălii” își propune să ne poarte într-o călătorie în timp, printr-o prezentare vizuală a evoluției construcțiilor rezidențiale și comerciale. Bucureștii celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea sunt un amestec de vechi (tributar influenței orientale) și nou (datorat influenței occidentale), de construcții temporare sau clădiri trainice, dar modul de locuire și de desfășurare a activității comerciale se schimbă radical. După 1850 în București se stabilesc din ce în ce mai mulți arhitecți, constructori-antreprenori, meșteri și negustori străini. În anii ’70 şi ’80 vor ajunge în capitală mulţi furnizori străini de materii prime, piese de mobilier sau utilităţi atât de necesare modernizării locuinţelor sau spaţiului public. Pe măsură ce protipendada călătoreşte sau are acces la surse de inspiraţie din Occident, construirea și decorarea caselor devine din ce în ce mai elaborată, în pas cu stilurile marilor capitale europene. De la comerțul ambulant insalubru și zgomotos se ajunge rapid la construcția de hale comerciale pe schelet metalic și la magazine universale unde se puteau comanda și cumpăra ultimele produse apărute în străinătate. Prezentarea evidențiază concluziile proiectului de digitizare www.arhivadearhitectura.ro din etapa 2017.


„Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.”

Proiect editorial online co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Parteneri:

Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Asociația ARCHÉ, Elite Art Gallery














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu