miercuri, 24 septembrie 2014

Între Paris și Amphion, 27 septembrie, ora 17:00



Reședințele Bibescu - Brâncoveanu între Paris și Amphion

Conferința din 27 septembrie 2014, de la ora 17:00, de la Palatul Mogoșoaia, susținută de istoric de artă drd. Oana Marinache, continuă povestea reședințelor familiei princiare Bibescu și a descendenților Basarab Brâncoveanu.

Personajele centrale ale întâlnirii de sâmbătă sunt Grigore Basarab Brâncoveanu și familia sa: prințul Constantin Basarab Brâncoveanu și prințesele Elena de Caraman-Chimay și Anna de Noailles, prilejuindu-ne astfel o trecere în revistă a celor mai importante imobile de care se leagă prezența lor în Franța.


Design: Cristian Gache



Vom vorbi despre saloanele muzicale ale prințesei Ralu Brâncoveanu, pianistă apreciată și prietenă a unor mari personalități ale lumii literaro-artistice, precum și de succesul european al verișoarei acesteia, prințesa-pianistă Elena Bibescu, patroană a unor importante nume precum Aristide Maillol, Émile Gallé sau Pierre Bonnard.

Nevoit să părăsească Parisul, după scandalul provocat de divorțul iubitei sale, contesa Valentine de Riquet de Caraman-Chimay căsătorită Bauffremont, prințul George G. Bibescu îi lasă fratelui său mai mare, Grigore Brâncoveanu, imobilul din bulevardul Latour Maubourg, construit de arhitectul Charles LeCoeur și decorat de Auguste Renoir. Aici se va naște în 1876 viitoare scriitoare Anna de Noailles. Prințul Grigore Brâncoveanu va achiziona și vila contelui Waleski din stațiunea Amphion-les-Bains, de pe malul Lacului Léman. Aici va apela tot la arhitectul Charles LeCoeur pentru a-i extinde vila și realiza și serele.

Prezentarea se bazează pe documente de epocă și fotografii actuale ale locurilor de numele cărora se leagă prezența sau trecerea membrilor familiilor Bibescu-Brâncoveanu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu