vineri, 24 august 2012

Pe urmele arhitectului Cristofi Cerchez prin București





La împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Cristofi Cerchez (1872-1955), Asociația Istoria Artei organizează activități culturale în vederea readucerii în atenția publicului bucureștean a creației și a personalității arhitectului. Activitatea acestuia poate fi urmărită de-a lungul a 47 de ani, fiind un reprezentant de seamă al stilului neoromânesc.

Ca un prim pas de promovare a creațiilor sale, am realizat blog-ul  http://cristoficerchez.blogspot.ro/ unde vom adăuga, treptat, în următoarele săptămâni, informații și fotografii despre 50 de imobile, marea majoritate aflate în București. De asemenea, vom promova informațiile despre viața și cariera sa prin intermediul paginii Facebook ce poate fi accesată la http://www.facebook.com/CristofiCerchez

În perioada următoare vom începe o serie de activități dedicate publicul adult. Începând cu 8 septembrie, în fiecare sâmbătă, organizăm tururi ghidate gratuite în două zone: Șosea - Parcul Filipescu - Parcul Bonaparte și Grădina Icoanei - blvd. Carol - str. Mântuleasa - str. Remus - piața Sf. Ștefan - str. Popa Nan. Vom avea astfel ocazia să vizităm și să povestim despre principalele 17 imobile bucureștene din traseul urban „Pe urmele arh. Cristofi Cerchez prin București”.
Pentru că anul acesta stă sub semnul dublei comemorări a arh. Ion Mincu (1852-1912), ne-am propus să vorbim și despre influența sa asupra carierei arh. Cerchez. Un obiectiv -cheie de pe traseul nostru va fi Școala Centrală de Fete.
 
Propria mărturisire a arh. Cerchez vine să ne convingă de impactul fundamental pe care monumentul  realizat de arh. Mincu  în 1889-1890 îl are asupra formării sale ca arhitect. ”Înjghebasem cu mai mulți colegi un cor la Biserica Icoanei...(...) peste drum de biserică se ridica o casă mare: Școala Centrală de Fete. Era frumoasă casa aceea, și nu știam pentru ce mă atrăgea atât de mult înfățișarea ei...”[1]și chiar la întoarcerea din Italia se mai află încă sub aceeași impresie”(...) casa de pe la noi mă urmărea în mod special și primul drum pe care l-am făcut a fost să mai revăd casa din str.Icoanei, clădită de ”marele Mincu”.”[2]Fără doar și poate, casa Lahovary, aflată în apropierea Școlii Centrale, și Bufetul de la Șosea sunt alte lucrări ale lui Mincu ce i-au servit drept sursă de inspirație.


[1] Cristofi Cerchez, Dacia preistorică și istorică, Editura Ararat, București, 2002, p. 15
[2] Idem, p.16


Proiectul ”Pe urmele arh. Cristofi Cerchez prin București” beneficiază de finanțarea Ordinului Arhitecților din România, din taxa de timbru de arhitectură.



Pentru mai multe detalii și înscrieri: 

drd. Oana Marinache
istoric de artă
asociatiaistoriaartei@gmail.com

http://asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu